Hoe ga jij om met (corona)angst?

Hoe ga jij om met (corona)angst?

‍Jouw update over talentontwikkeling

Oktober 2020

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Onderzoek (je) angst met een Talentproject

Angst! In deze tijd hebben veel (hoog)begaafde leerlingen er in meer of mindere mate mee te maken. Angst is onvermijdelijk, onuitroeibaar, niet altijd fijn maar wel functioneel.

Angst kan je dagelijkse functioneren soms ernstig beïnvloeden.

 

Hersenen spelen daarbij een belangrijke rol. De amygdala, thalamus en cortex zijn delen van de hersenen die samenwerken bij prikkels die angst opwekken. Maar de volgorde waarin ze samenwerken hangt af van de situatie. Hoe werkt dat precies? Waarom kan je zo schrikken van een spin, muis of slang? In die gevallen reageert je lichaam meteen zonder na te denken. Om angst te verwerken of te beschrijven kan het zinvol zijn je te verdiepen in hoe angst fysiologisch werkt.

 

Een andere manier om met angst om te gaan, is via kunst. Zelf een kunstwerk maken of je verdiepen in kunstwerken van anderen, kan troostend zijn of inzicht geven. In het Talentproject Angst kan de leerling vanuit zijn eigen ervaring en interesses met angst aan de slag vanuit de insteek hersenen en/of kunst. Het kan een mooie ingang zijn om de verbinding te blijven maken met (hoog)begaafde leerlingen en hun (soms angstige) binnenwereld.


De leerling kan eenvoudig digitaal begeleid worden. Meer informatie: www.talentprojecten.nl of bel naar Akke 06-25141527.


Gelijke kansen, ook voor extra uitdaging

 

De groep (hoog)begaafde leerlingen vormt meestal geen afspiegeling van de samenleving. Met het Erasmus+ project Creating Equal Opportunities at School werkt Bureau Talent hieraan. Dit project gaat over gelijke onderwijskansen voor leerlingen met een lage sociaal-economische status. In samenwerking met verschillende partners, onderzoeken wij hoe leerlingen met niet (h)erkend cognitief talent ontdekt kunnen worden en hoe de kansen van deze leerlingen verbeterd kunnen worden zodat zij op een passend (hoog) niveau onderwijs kunnen volgen.

 

Meer informatie over het project vind je op onze website, tijdens ons gratis webinar over de eerste resultaten op 23 november (aanmelden via info@bureautalent.nl) en in de serie blogs die we vanaf de volgende nieuwsbrief publiceren.

 

Op 29 oktober presenteert onze directeur Lineke van Tricht het CEOS-project op het Euregionaal congres over hoogbegaafdheid. Wegens corona, vindt het congres online plaats en zijn de sprekers gevraagd een presentatie in filmvorm te maken.   


Joost de Maaré versterkt Bureau Talent

 

Steeds meer scholen en samenwerkingsverbanden benaderen Bureau Talent voor advies. Advies over hoogbegaafdheidsbeleid of specifiek lesmateriaal maar ook over hoe vastgelopen leerlingen op weg te helpen. We zijn dan ook heel blij dat Joost de Maaré ons team komt versterken. We laten haar graag zelf aan het woord: 

 

'Als docente Biologie en als mentor op een gymnasium kwam ik veel hoogbegaafde leerlingen tegen. Voor de leerlingen die meer uitdaging wilden, ontwikkelde ik de mogelijkheid om te verdiepen en/of te verbreden. Samen met anderen, ontwikkelde ik de TOP-training, een succesvolle training voor onderpresteerders om zelf de verantwoordelijkheid voor het schoolse leren weer op zich te nemen. Daarnaast gaf ik op het gymnasium ook een faalangstreductietraining. De begeleiding die ik aan individuele leerlingen of aan groepjes leerlingen geef is oplossingsgericht en heel praktisch. Ja, ze kùnnen het wel, maar weten niet hoe ... Geweldig om te zien hoe deze leerlingen de draad oppakken en groeien.'

 

Ook interesse om Bureau Talent te versterken? Surf naar onze vacatures voor individuele begeleiders en trainers.


Bureau Talent is met (herfst)vakantie

 

De bladeren vallen, de lucht is grauw, de temperaturen dalen en het is tijd om die lekkere warme trui tevoorschijn te toveren. Kortom, het is herfst.

 

Van 17 tot en met 25 oktober hebben scholen in de regio’s Midden en Zuid herfstvakantie. Ook Bureau Talent gaat er dan een weekje tussenuit. Vanaf maandag 26 oktober staan we weer paraat met begeleiding op maat voor (hoog)begaafde jongeren, hun docenten, ouders, scholen en natuurlijk ook het samenwerkingsverband.

 

In dringende situaties, bijvoorbeeld als een leerling niet verder kan met een Talentproject, is Akke Tick bereikbaar op haar mobiele nummer 06-25142527.

 


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .