Skip to main content

Of je nu docent of leerling bent, wij zijn er voor jouw talentontwikkeling

Of je nu docent of leerling bent, wij zijn er voor jouw talentontwikkeling

‍Jouw update over talentontwikkeling

Oktober 2021

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Inspirerend, dynamisch eindsymposium CEOS-project

Op woensdag 15 september vond het afsluitende symposium plaats van ons Erasmus+ project Creating Equal Opportunities at School. Het was een inspirerende dag met waardevolle uitwisselingen omtrent het onderwerp gelijke kansen op school.

 

In  het plenaire ochtendprogramma werden de verschillende perspectieven belicht: van leerlingen, ouders, leraren, schoolleiders en onderzoekers. Vervolgens was er ruimte voor vragen, goede voorbeelden en advies. Het hybride karakter, online en fysiek, zorgde voor een dynamisch geheel. Tijdens de parallelsessies namen de deelnemers kennis van de ervaringen van de partners en de belangrijkste opbrengsten. De ontwikkeling van het lesmateriaal werd toegelicht door leraren die hieraan meegewerkt hadden; de voorlopige uitkomsten van het onderzoek werden gedeeld (waarover later, als het rapport klaar is) en de nieuwe vorm van het online en fysieke lesmateriaal, genaamd Woordenboost, werd gepresenteerd. De dag werd afgesloten met een paneldiscussie waarin de laatste vragen besproken werden door leerlingen, leraren en schoolleider en de expert van ons ‘moederproject’ REAL, Ian Warwick.

  

Wil je meer weten? Laat het onderstaande clipje van Jeroen Bos, rector van het Rijswijks Lyceum/Van Vredenburch College je inspireren. Wil je aanhaken? Neem dan contact op met Lineke van Tricht om de mogelijkheden te verkennen.


Laat je inspireren door onze Talentprojecten

Voor sommige leerlingen is de reguliere lesstof niet uitdagend genoeg. Telkens weer dezelfde opdrachten werkwoordspelling en wiskunde die je de eerste keer al begreep. Je wilt meer: niet een grotere hoeveelheid opdrachten maar meer uitdaging. Ben jij of ken jij zo’n leerling? Maak dan gebruik van de Talentprojecten van Bureau Talent om jouw lesstof te verrijken en inspiratie weer op gang te brengen.

 

Talentprojecten zijn beschikbaar per pakket van 34 onderwerpen voor één jaar, of per stuk voor een tijdsduur van drie maanden. Bekijk ook onze webshop.

 

Benieuwd hoe je dit als docent of begeleider aanpakt? We organiseren op dinsdag 2 november om 15:30 uur een gratis kick-off bijeenkomst voor toekomstige en huidige begeleiders van Talentprojecten, waarin docenten en scholen onderling inzichten kunnen uitwisselen en praktische en technische vragen over de Talentprojecten kunnen laten beantwoorden.

 

Wil je meer weten en een demo-account aanvragen om alvast eens rond te neuzen? Wil je met een Talentproject van start? Of wil je je graag aanmelden voor de kick-off op 2 november? Voor alle vragen rondom Talentprojecten is Suzanne Oskam je graag van dienst.

 


Een stap vooruit met de trainingen van Bureau Talent

Onze trainingen zijn weer van start gegaan: introductie hoogbegaafdheid, hoogbegaafde leerlingen in de klas, scholing rondom thuiszitters… Of je school nu net begint met verdiepen in het onderwerp hoogbegaafdheid of al jaren beleid heeft, onze trainingen kunnen jouw school weer een stapje verder brengen.

 

Zo startten we afgelopen weken met trainingen op scholen die al vele jaren verrijkings- en verdiepingsmogelijkheden bieden voor leerlingen. De voorwaarde voor leerlingen om ruimte te hebben voor verrijking is echter dat ze het reguliere programma mogen compacten. Daar viel nog wel wat winst te behalen omdat lang niet alle docenten weten hoe ze dat kunnen doen. In onze trainingen krijgen docenten theorie en praktijkvoorbeelden hoe dit aan te pakken. De docenten leren op die manier op verantwoorde wijze het lesprogramma aan te passen. Ze oefenen vervolgens in de praktijk en komen weer terug met hun ervaringen en de vragen die dat oproept. Zo leren ze van hun eigen ervaringen en die van hun collega’s.

 

Wil je met jouw school ook een training volgen bij Bureau Talent? Neem dan contact op met Lineke van Tricht.

 

Oproep: Word jij onze nieuwe freelance leerlingenbegeleider?

De aanvragen voor individuele begeleiding stromen nog altijd binnen en onze begeleiders kunnen wel wat versterking gebruiken! Ben jij (ECHA-)specialist (i.o.), heb je ervaring in het voortgezet onderwijs en krijg je energie van het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen? Ben je flexibel en staat kwaliteit hoog in je vaandel? Houd je zelf ook van bijleren? Dan gaan we graag met jou in gesprek over een rol als freelance begeleider voor leerlingen van 10-18 jaar bij Bureau Talent. Stuur jouw motivatie naar info@bureautalent.nl.

Woordenboost

Met Woordenboost krijgen leerlingen van klas 1 en 2 VO een ‘boost’ in woordenschat zodat zij op hun niveau in het voortgezet onderwijs in kunnen stromen. Betere schoolresultaten beginnen bij een gedegen woordenschat. Woordenboost helpt iedere leerling de woordenschat op peil te brengen. Dit leidt direct naar betere schoolresultaten.


Een goede woordenschat is essentieel om lesstof te kunnen begrijpen en toetsvragen (zoals CITO) te beantwoorden. Met Woordenboost wordt de juiste woordenschat uitgebreid door middel van actieve en passieve oefenvormen. Hierdoor maakt iedere leerling een grote stap voorwaarts in de vaardigheid van begrijpend lezen.


Bij het materiaal ligt de nadruk op de naderende overstap naar het voortgezet onderwijs. Welke woordenschat heb je nodig om straks goed mee te kunnen doen in de brugklas? Met Woordenboost beschikken leerlingen over een goede woordenschat zodat ze ook echt kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Op deze manier willen we bevorderen dat leerlingen eerlijke, passende schooladviezen krijgen.

 

Meer Informatie? Ga naar de website woordenboost.nl.

  


Bureau Talent in Tijdschrift Talent

Deze maand staan maar liefst twee specialisten uit het team van Bureau Talent in tijdschrift Talent. Tijd om hen even in het zonnetje te zetten dus!

 

Onze directeur en oprichter Lineke van Tricht reageert als specialist op de stelling 'Hoog tijd dat leraren beter leren om kenmerken van hoogbegaafdheid ook te herkennen bij kinderen die (qua culturele achtergrond) niet op henzelf lijken.' Ze vertelt hierbij over de rol van taalvaardigheid in het herkennen van cognitief talent en het CEOS-project.

 

Onze freelancebegeleider Heidrun Basset wordt in het tijdschrift uitgelicht met haar scriptie in het kader van de ECHA-opleiding over hoogbegaafdheid en passend onderwijs in het voortgezet onderwijs, en gaat dieper in op de manieren waarop een doorgaande ontwikkelingslijn tot stand zou kunnen komen voor hoogbegaafde leerlingen. Je kunt het artikel hier terugvinden.

 


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief