Kom in actie voor kansengelijkheid

Kom in actie voor kansengelijkheid

‍Jouw update over talentontwikkeling

Mei 2022

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Gelijke kansen in (hoog)begaafdenonderwijs door taal

Leerlingen met gelijke talenten hebben recht op gelijke kansen. Helaas is dat nu in Nederland nog niet altijd het geval. De Staat van het Onderwijs 2022, de Stand van Educatief Nederland 2019 van de Onderwijsraad, maar ook eerdere rapporten van UNICEF, Onderwijsinspectie en CBS laten zien dat Nederland het niet goed doet als het gaat om het creëren van gelijke kansen. Dit geldt ook voor het onderwijs aan (hoog)begaafde leerlingen. Waarom gaat dit nog niet goed en hoe kunnen we daar iets aan veranderen?

 

Een belangrijke factor in kansengelijkheid is de taal. Wil je weten hoe taal bijdraagt aan gelijke kansen? Lees verder op onze website. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Lineke van Tricht.


Last van leerhonger? Ga aan de slag met de Talentprojecten

(Hoog)begaafden hebben vaak een enorme leerhonger, maar de lesstof die zij op school voorgeschoteld krijgen is niet altijd het juiste leervoedsel. Het is niet per se dat de lesstof te weinig is, dat zij een bord met maar één erwtje erop krijgen, maar dat zij te veel van hetzelfde krijgen aangeboden, iedere dag weer een bord erwtjes. De (hoog)begaafde leerling heeft echter trek in variatie en diepgang. Voor deze hongerige leerling biedt Bureau Talent online verrijkingsmateriaal: onze Talentprojecten.

 

Talentprojecten zijn in twee verschillende vormen beschikbaar: Voor de leerling die nog niet goed weet waar die trek in heeft, bieden we een heel pakket van alle 34 Talentprojecten voor 1 schooljaar, zodat de leerling alle Talentprojecten kan bekijken en er zoveel kan doen als gewenst. Voor de leerling die trek heeft in een specifiek Talentproject, bieden wij ook losse Talentprojecten voor 3 maanden. 

 

Meer weten? Meld je aan voor een van de kick-off bijeenkomsten of mail direct naar Suzanne Oskam.


Laat je inspireren door de activiteiten van Bureau Talent

Op 20 april gaf onze oprichter en directeur Lineke van Tricht een lezing tijdens de online masterclass kansengelijkheid bij Lexima. De opnames zijn vanaf woensdag 27 april gedurende 4 weken beschikbaar. Je kunt je aanmelden voor de digitale masterclass via deze link.

 

Op 1 juni spreekt Lineke van Tricht op de SLO conferentie over kansengelijkheid in het (hoog)begaafdenonderwijs. 

 

Van 31 augustus tot en met 3 september is Bureau Talent ook te vinden op de ECHA-conferentie 2022 in Den Haag. Lineke van Tricht zal de eerste studie van haar promotieonderzoek presenteren. Onderwerp is de motivatie van begaafde leerlingen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Lees meer op onze website.

 

Benieuwd waar je Bureau Talent nog meer kunt treffen de komende tijd? Vind al onze geplande activiteiten in onze agenda.


Ridder voor hoogbegaafden: Dick van Hennik

Vol trots zet Bureau Talent onze begeleider Dick van Hennik in het zonnetje. Op 26 april werd Dick benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet in het onderwijs en de begeleiding van hoogbegaafden. Rotterdamse burgermeester Aboutaleb overhandigde hem zijn onderscheiding.

 

‘U staat ook wel bekend als dé onderwijsman’, zei Aboutaleb in zijn speech. ‘Docent, bestuurder, adviseur, visionair en voorvechter van onderwijs en begeleiding aan hoogbegaafden. Als professional en als vrijwilliger zet u zich al uw hele leven in voor goede kansen voor iedereen. (…) Uw inspanningen hebben stuk voor stuk een enorm positieve invloed gehad op de schoolcarrière van hoogbegaafde kinderen in Nederland.’

 

 

Foto: © Levien Willemse

Oproep: Word jij onze nieuwe freelance leerlingenbegeleider?

De aanvragen voor individuele begeleiding stromen nog altijd binnen en onze begeleiders kunnen wel wat versterking gebruiken! Ben jij (ECHA-)specialist (i.o.), heb je ervaring in het voortgezet onderwijs en krijg je energie van het begeleiden van (hoog)begaafde leerlingen? Ben je flexibel en staat kwaliteit hoog in je vaandel? Houd je zelf ook van bijleren? Dan gaan we graag met jou in gesprek over een rol als freelance begeleider voor leerlingen van 10-18 jaar bij Bureau Talent. Stuur jouw motivatie naar info@bureautalent.nl.

Even voorstellen: Eline

Bureau Talent heeft een nieuwe aanwinst in Eline Essed, die als stagiair bij ons aansluit om te onderzoeken en te adviseren over de invloed van sociaal economische status en culturele achtergrond op de geschiktheid van het onderwijs voor begaafde kinderen. Eline stelt zich graag voor: Ik vind het ontzettend belangrijk dat kinderen uit alle lagen van de samenleving in het onderwijs gelijke kansen krijgen. Dit is een onderwerp dat mij altijd al aan het hart gaat, en ik ben blij dat ik bij Bureau Talent de kans krijg om daar een bijdrage aan te leveren. Dat ga ik doen door me bezig te houden met strategie. Mijn achtergrond is breed, in 2015 ben ik psychologie gaan studeren en toen ik daarmee klaar was begon ik met de dubbelstudie rechten en economie. Hopelijk kan ik de komende tijd vanuit mijn brede perspectief een frisse blik werpen op Bureau Talent!’


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .