Al 15 jaar experts in cognitief talent

Al 15 jaar experts in cognitief talent

‍Jouw update over talentontwikkeling

Lente 2023

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Bureau Talent bestaat 15 jaar en dat vieren we!

Bureau Talent bestaat 15 jaar en dat vieren we graag met jou! In onze vorige nieuwsbrief kondigden we aan dat we dit jaar, ter ere van ons 15-jarige jubileum, een aantal evenementen organiseren. In deze nieuwsbrief vertellen we je daar graag iets meer over.

 

Talentprojectenfestival 15 juni

Wees welkom bij ons online Talentprojectenfestival op 15 juni 2023 van 15:30 tot ongeveer 17:00 uur. Wissel ervaringen uit met andere scholen, verdiep je verder in vraagstukken over verrijking, en wees erbij wanneer Bureau Talent de Onderwereldbeker 2023 uitreikt aan de gelukkige leerling die dit jaar de beste brief schrijft voor het Talentproject Onderwereld.

 

Programma:

15:30   Opening

15:45   Plenaire sessie: Verrijken en Afronden

16:00   Marktplein praktijkervaringen

16:30   Onderwereldbekeruitreiking en afsluiting

 

Voor het (online) marktplein zijn wij nog op zoek naar scholen, docenten, en leerlingen die graag hun gemaakte werk of hun ervaringen met de Talentprojecten willen delen. Meedoen of zelf iets presenteren tijdens het Talentprojectenfestival? Laat het weten aan Suzanne Oskam.

  

Bureau Talent verjaardagsfeest 14 september

Op 14 september vieren we ons 15-jarig bestaan live in Leiden met een programma ‘ter lering ende vermaeck’. We maken een programma waarin niet alleen ons eigen werk, maar ook dat van partners in ons netwerk een plek krijgt. Het feest vindt plaats bij het LEF, de verzamelplaats van onderwijsinspiratie in Leiden. Zet de datum vast in je agenda, meer informatie over het programma en uitnodigingen volgen. Kom jij ook naar ons verjaardagsfeest? Meld je aan via info@bureautalent.nl.



Talentprojecten Onderwereldbekercompetitie 2023

De strijd om de Onderwereldbeker is weer losgebarsten! Ben jij of zijn jouw leerlingen bezig met het Talentproject Onderwereld? Dan nodigen we jou(w leerlingen) van harte uit om deel te nemen aan de Onderwereldbekercompetitie 2023. Volg in de voetsporen van onze winnaar van vorig schooljaar en schrijf je beste slechtste brief volgens de richtlijnen op onze website.

 

Naast slechtheid zal onze speciale Onderwereld jury de brief beoordelen op schrijfstijl en verzorging. De winnaar wordt beloond met de Onderwereldbeker. We zien inzendingen graag uiterlijk 1 juni 2023 tegemoet op info@bureautalent.nl. Op 15 juni 2023 zal de Onderwereldbeker uitgereikt worden tijdens het Talentprojectenfestival.

 


Kennisclips over gelijke kansen in het begaafdenonderwijs

In de week van de hoogbegaafdheid presenteren we trots de twee kennisclips die we samen met academische werkplaats POINT in Tilburg hebben gemaakt. De ene clip gaat over gelijke kansen in het begaafdenonderwijs en de thema’s die daarin een rol spelen. De tweede gaat over het signaleren van cognitief talent bij leerlingen met een minder bevoordeelde achtergrond. We bedanken POINT voor de prettig samenwerking! Je kunt de kennisclips op YouTube bekijken via onderstaande links.

Meer weten over gelijke kansen? Neem contact op met Lineke van Tricht

 


Terugblik webinars Week van de Hoogbegaafdheid 2023

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid 2023 is Bureau Talent natuurlijk ook van de partij! We verzorgden deze week twee webinars en blikken daar graag even op terug.

 

Gelijke Kansen in het Begaafdenonderwijs

Het eerste webinar vond plaats op maandag 6 maart en had als onderwerp Gelijke kansen in het begaafdenonderwijs. Tijdens dit webinar gingen we in op twee thema’s die een rol spelen bij gelijke kansen in het begaafdenonderwijs: Signaleren van cognitief talent en Verwachtingen van leraren.

 

Het signaleren van cognitief talent in leerlingen uit minder bevoordeelde gezinnen kan moeilijker zijn omdat een bepaalde manier van logisch denken én bijpassende woordenschat nodig is om goed te presteren op intelligentietests. Een manier om met die problemen om te gaan, is het gebruik van non-verbale intelligentietests en lokale normen. We deden dat in ons CEOS project én we vonden inderdaad leerlingen die nog niet gesignaleerd waren als cognitief talent.

 

Hoge verwachtingen zijn belangrijk omdat ze een self-fulfilling prophecy kunnen veroorzaken, waarbij leerlingen gaan voldoen aan de hoge verwachtingen van de leraar. Christine Rubie-Davies heeft hier veel interessant onderzoek naar gedaan (zie ook mijn boekbespreking). Bij hoge verwachtingen gaat het er overigens niet om dat je van iedere leerling verwacht dat hij/zij vwo kan doen. Het gaat om erom dat je leerlingen bemoedigt en laat merken dat je verwacht dat ze bepaalde taken aankunnen waarover ze zelf niet zo zeker zijn.

 

De betrokken deelnemers kwamen met interessante vragen en dachten mee en deelden onze gedrevenheid om leerlingen onderwijs te geven dat ze verder laat ontwikkelen.

 

 

Talentprojecten - Verrijkingsmateriaal voor Hoogbegaafde Leerlingen

Tijdens ons tweede webinar, op 7 maart, kwamen we online samen met een diverse groep van docenten en ouders van hoogbegaafde leerlingen om te spreken over onze Talentprojecten.

 

In de eerste helft van het webinar gingen we in op de methode compacten en verrijken en hoe onze Talentprojecten in gezet kunnen worden om leerlingen met metacognitieve vaardigheden aan de slag te laten gaan. In de tweede helft demonstreerden we onze Talentprojecten in het online leersysteem Educourse. Er was volop ruimte voor vragen en die werden ook zeker gesteld! We bedanken graag alle deelnemers voor hun interesse!

 

Een belangrijke vraag die aan de orde kwam was natuurlijk: Hoe kun je de Talentprojecten als docent nakijken als je niet alles weet over bijvoorbeeld sterrenkunde? Om docenten/begeleiders te ondersteunen, heeft Bureau Talent een algemeen beoordelingsformulier, onze zogenaamde rubric, en verschillende inhoudelijke docentenleidraden. Over onze docentenleidraden lees je hieronder meer!


Docentenleidraden voor (bijna) alle Talentprojecten

Om onze kwaliteit te waarborgen in een steeds veranderende wereld blijft Bureau Talent zichzelf voortdurend verbeteren en ontwikkelen. Zo zijn wij nu druk in de weer om de docentenleidraden voor onze Talentprojecten te verbeteren en uit te breiden. Ieder Talentproject is anders en hier houden wij ook rekening mee in onze leidraden. Deze zijn niet zozeer gericht op het vinden van hèt juiste antwoord maar vooral op de wijze waarop de leerling de vraag beantwoordt.

Begeleid je als docent jouw leerling(en) bij de Talentprojecten en zou je behoefte hebben aan een docentenleidraad? Laat het weten aan Suzanne Oskam.‍

 


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .