Skip to main content

Alles over individuele begeleiding

Alles over individuele begeleiding

‍Jouw update over talentontwikkeling

Individuele Begeleidingsspecial Mei 2023

Hoe laat je talent van (hoog)begaafde jongeren van 10-18 jaar tot bloei komen? Bureau Talent biedt expertise, training en begeleiding op maat, online en offline.


Interview met een begeleider: Dick van Hennik

Dick van Hennik is leerlingbegeleider bij Bureau Talent. Na drie jaar uitstekend werk te hebben verricht met onze leerlingen, gaat Dick aan het einde van dit schooljaar helaas afscheid nemen van Bureau Talent. Voor hij vertrekt, deelt hij zijn ervaringen in een interview om onze lezers een kijkje achter de schermen te geven.

 

Voordat Dick bij Bureau Talent kwam werken, kende hij onze directeur Lineke van Tricht al via onder andere de klankbordgroep van NTCN. Hij werd als begeleider bij Bureau Talent geïntroduceerd door onze voormalige collega Akke Tick. Met zijn ervaring als conrector, waar hij al betrokken was bij leerlingbegeleiding, was hij in staat om snel met de leerlingen in gesprek te gaan en problemen aan te pakken. Dick merkte dat zijn filosofische aanpak vooral goed werkt bij (hoog)begaafde leerlingen en vooral bij jongeren. De basisschoolleeftijd ligt hem minder omdat hij met die doelgroep geen ervaring heeft. Hij besloot aan het einde van zijn lange onderwijscarrière om zich te richten op individuele begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen.

 

Dick voerde bij Bureau Talent een interessante opdracht uit bij het Hyperion in Amsterdam. Hij begeleidde een derdejaars leerling die thuis was komen te zitten, waarbij een hele reeks begeleiders, psychologen en andere ondersteuners betrokken waren. Dicks ervaring als schoolleider kwam hier goed van pas bij het begrijpen van de verschillende perspectieven. Bovendien paste hij gesprekstechnieken toe om tot een passende oplossing voor de leerling te bemiddelen.

 

Ben je benieuwd naar wat Dick nog meer te vertellen heeft? Lees dan de rest van het interview.

 

Aangezien we helaas afscheid gaan nemen van Dick en ons willen blijven ontwikkelen, zijn we op zoek naar ervaren schoolleiders en leraren met een ECHA-diploma die bekend zijn met de structuur van het voortgezet onderwijs en weten hoe ze de best passende oplossingen kunnen vinden voor onze (hoog)begaafde leerlingen. Ben jij de begeleider die we zoeken? Stuur je CV en motivatie naar info@bureautalent.nl.

 


Casus uit de praktijk: "Abdel"

De begeleiding van hoogbegaafde leerlingen vraagt telkens weer een open en geïnteresseerde houding: wat werkt voor deze leerling? Daarnaast is het vaak een uitdaging voor begeleiders op school om los te komen van het systeem en andere dan de standaard oplossingen te bedenken. Het motto van waaruit we bij Bureau Talent graag denken, is

 

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat.

 

Dat geldt bijvoorbeeld voor deze casus:

Abdel* is 16 jaar en zit thuis. Vorig jaar is hij blijven zitten in 4 Havo en sindsdien komt hij niet meer op school. Hij is zeer gefrustreerd dat hij alles opnieuw moet doen, want hij vindt school heel erg vervelend. Hij haalt geen goede cijfers en heeft het gevoel dat hij dom is. Hij weet ook niet goed hoe hij leerstof moet aanpakken. Op school heeft hij dit nog nooit met een mentor besproken. Abdel valt op school eigenlijk niet zo op. Hij is een beleefde jongen en een rustige leerling. Het zijn zijn ouders die aan de bel trekken dat het niet goed gaat. Abdel heeft depressieve gevoelens en is tijdens de lockdown veel absent geweest bij online lessen. Dat hebben school en ouders niet zo in de gaten gehad. Inmiddels heeft hij psychologische begeleiding vanwege zijn depressieve gevoelens.

 

Op de basisschool vertoonde Abdel een tijdje opstandig gedrag. Vooral als het druk was in de klas, raakte hij gefrustreerd. Later bleek dat hij een gehoorstoornis heeft, waardoor hij de les niet goed kon volgen als het onrustig was in de klas. Dat hij daarnaast hoogbegaafd was, werd pas veel later duidelijk. Aan het einde van de basisschool kreeg Abdel een Havo/Vwo advies en kwam hij in een dakplanklas, die daarnaast sportklas was. In deze klas voelde hij zich niet veilig. Er zaten veel dominante jongens in tegen wie hij niet op kon. Na de brugklas ging Abdel verder naar 2 Havo en zo kwam hij uiteindelijk met weinig inspanning in 4 Havo.

 

Abdel is dus vastgelopen. Afgelopen zomer is hij getest en daaruit bleek dat hij hoogbegaafd is. Voor Abdel is dit nog moeilijk te bevatten, gezien zijn moeizame schoolloopbaan. Hij heeft helemaal geen zin om terug te gaan naar zijn school om nog twee of drie jaar te werken voor een diploma. Hij ziet zichzelf graag zo snel mogelijk als zelfstandig grafisch designer. Daarnaast heeft hij interesse in spiritualiteit. In overleg met Abdel, zijn ouders en school wordt ervoor gekozen om hem de overstap te laten maken naar de VAVO (volwassenenonderwijs). Eigenlijk is hij daarvoor nog te jong, maar omdat Abdel snel een diploma wil halen en een duidelijk doel voor ogen heeft, is school bereid hem te detacheren naar het VAVO. Daar kan hij 4 en 5 Havo in één jaar doen, waarna hij door wil naar de kunstacademie. Van Bureau Talent krijgt hij begeleiding op het gebied van leervaardigheden om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken. De psychologe begeleidt hem bij het omgaan met zichzelf én met school. Na het intakegesprek heeft de VAVO Abdel aangenomen. Hij mag de overstap maken met ingang van het nieuwe schooljaar. Voorwaarde is wel dat beide vormen van begeleiding voortgezet worden zolang dat nodig is.

 

*Naam is gefingeerd om de privacy van de leerling te beschermen.


Training (Hoog)begaafden in de Begeleiding

Voor het samenwerkingsverband Helmond-Peelland heeft Bureau Talent voor de tweede keer de training (Hoog)begaafden in de begeleiding afgerond. De training start met een verdieping van het signaleren van (hoog)begaafdheid en vervolgens komen thema’s als zelfinzicht, uitvallers en motivatie aan bod. Tijdens de training combineren we stukjes theorie met casusbespreking en oefeningen met gesprekken.


In de eindopdracht reflecteren de deelnemers op de inzichten die ze hebben opgedaan en formuleren ze hun doelen voor de toekomst. Ook dit jaar was het weer een heel leergierige en betrokken groep deelnemers die tevreden terugkeek op de training:

 

Hartelijk dank voor de heldere en fijne cursus. Ik heb met veel plezier deelgenomen aan deze cursus en heb er veel van geleerd. Daarnaast vond ik jouw manier van uitleg en begeleiding geven heel prettig, omdat er veel respect en waardering was voor ieders mening.

 

Door jouw (persoonlijke en geïnteresseerde) benaderingswijze en flexibiliteit was het een fijne omgeving om te leren.

‍ 


Aankomende activiteiten

Kick-‍off Talentprojecten - Di. 16 mei, 15-16 u.

Tijdens de Talentprojecten kick-off krijg je meer inzicht over hoe je online verrijkingsmateriaal kunt inzetten om jouw (hoog)begaafde leerlingen te ondersteunen in de ontwikkeling van hun talenten.

 

Talentprojectenfestival‍ - Do. 15 juni, 15:30-17 u.

Wissel ervaringen uit met andere scholen, verdiep je verder in vraagstukken over verrijking, en wees erbij wanneer Bureau Talent de Onderwereldbeker 2023 uitreikt aan de gelukkige leerling die dit jaar de beste brief schrijft voor het Talentproject Onderwereld.

Verjaardagsfeest - Vr. 14 september, 15:30-17 u.

Om te vieren dat Bureau Talent 15 jaar bestaat
komen we graag op 14 september 2023 live
samen in Leiden met ons netwerk. Er zal een
inhoudelijk deel zijn en natuurlijk veel gezelligheid.

Deelnemen aan (een van) onze activiteiten? Meld je aan via info@bureautalent.nl.

 

Onze activiteiten vind je ook in de kalender op onze website. Houd de kalender in de gaten voor meer!

 

 

  


Middelstegracht 87f

2312 TT Leiden
Nederland


‍+31 71 7850850

info@bureautalent.nl

www.bureautalent.nl

Als je onze update niet meer wil ontvangen, kan je je hier afmelden .

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief