Skip to main content

Casusbespreking met Incidentmethode tijdens ECHA-intervisie

Samenwerken, kennis delen, doorontwikkelen: Dit zijn werkwoorden die passen bij de visie van Bureau Talent. Onze ECHA Specialisten in Gifted Education zijn dan ook lid van het ECHA-netwerk. Op 20 maart vond de halfjaarlijkse intervisiedag plaats.

Vanwege de coronamaatregelen ontmoetten de specialisten elkaar online. In break-out rooms werden verschillende casussen besproken. De onderwerpen varieerden van aandacht voor leerlingen met een culturele achtergrond tot overgang po/vo tot hoe om te gaan met de ouderbijdrage voor een deelname aan het hb-aanbod. De besprekingen vonden plaats met behulp van de Incidentmethode (of probleemoplossende methode). Een methode die Bureau Talent ook geregeld in trainingen gebruikt. Deze methode is als volgt opgebouwd:

  • Introductie: De inbrenger beschrijft kort en feitelijk de situatie/casus en zijn/haar vraag
  • Probleemverkenning: De groepsleden nemen even - in stilte - tijd om hun vragen te noteren en verzamelen daarmee in gesprek feiten door open vragen te stellen aan de indiener
  • Analyse: Groepsleden analyseren met elkaar de kern van het probleem
  • Adviesronde: Ieder groepslid formuleert één advies voor de inbrenger
  • Afronding: De inbrenger geeft aan welke adviezen hem/haar aanspreken en waarom

Naast casusbesprekingen was er tijd voor de algemene ledenvergadering, een lezing van Ingeborg Veldman over haar onderzoek met de titel ‘What gifted girls can learn from gifted women in the Netherlands’ en gezellig samenzijn.

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief