Skip to main content

Reminder en uitgebreid programma verjaardagsfeest

Heb jij je al aangemeld voor ons verjaardagsfeest op 14 september? Ter ere van het 15-jarige bestaan van Bureau Talent organiseren we live in Leiden ons feest en we hebben een leuk en informatief programma voor jullie opgesteld! Lees hier meer informatie over ons verjaardagsfeest.

Hieronder vind je het programma:

  • 15:30 Inloop
  • 16:00 Welkomstwoord
  • 16:15 - 17:15 Parallelsessies
    • LEF en talentontwikkeling in de Leidse regio
    • Gelijke kansen in het (hoog)begaafdenonderwijs
    • Verrijken met Talentprojecten
    • Handvatten voor ouders van onderpresterende leerlingen
    • Van thuiszitten tot diploma
  • 17:15 - 18:00 Afronding en borrel

Omschrijving parallelsessies

LEF en Talentonwikkeling in de Leidse Regio (Andries Rhebergen)

Als kartrekker van de zichtlijn talentontwikkeling is Andries Rhebergen sinds september 2022 verbonden aan het Leiden Education Fieldlab (LEF). Naast het LEF is hij ook werkzaam als docent Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Leiden. Bij het LEF integreert hij de mooie opbrengsten van de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling in het LEF. Zo werden er bijvoorbeeld dit schooljaar in samenwerking met Bureau Talent samenwerkmiddagen hoogbegaafdheid georganiseerd. Tijdens de sessie op 14 september laat Andries zien wat het LEF doet, hoe we aan de slag gaan met talentontwikkeling in de Leidse regio en wilt hij ook jullie kennis en behoeften benutten om samen te verkennen waar nog kansen liggen voor de zichtlijn talentontwikkeling.  

Gelijke kansen in het (hoog)begaafdenonderwijs (Lineke van Tricht & Birgit Broekhoven)

Birgit Broekhoven is coördinator talentontwikkeling/HB-onderwijs en docent Engels op het Rijswijks Lyceum en Van Vredenburch College (RL & VVC). De meerderheid van de leerlingen op deze school is afkomstig uit een achterstandswijk en heeft een migratieachtergrond. Binnen het Rijswijks Lyceum coördineert Birgit het academische taalprogramma in de onderbouw, houdt zij zich bezig met het signaleren van cognitief talent, en doceert zij Engels aan de bovenbouw havo-vwo. Het academische schooltaalprogramma heeft als doel het verbeteren van de kansen van leerlingen met cognitief talent en een lage sociaaleconomische status om succesvol te zijn op hoge onderwijsniveaus. Birgit heeft dit jaar de RITHA-opleiding (Specialist in Gifted Education) afgerond aan de Radboud Universiteit. Bureau Talent verzorgt al jaren scholing van docenten op het RL & VVC. Daarnaast hebben we samengewerkt in het Erasmus+ project "Creating Equal Opportunities at School". Dit schooljaar zijn we gestart met een academische werkplaats, onder de bezielende leiding van Lineke van Tricht. In deze werkplaats wordt de wetenschap aan de praktijk gekoppeld door het doen van wetenschappelijk onderzoek bij de doelgroep en het ontwikkelen van interventies. Tijdens de sessie van 14 september laten Birgit en Lineke zien hoe wij te werk gaan, hoe we cognitief talent signaleren bij jongeren met een migratieachtergrond en/of een lage SES en willen we expertise uitwisselen met jullie over kansengelijkheid en talentontwikkeling. 

Verrijken met Talentprojecten (Suzanne Oskam & Annemarie van Leeuwen)

Ontdek hoe Talentprojecten kunnen bijdragen aan de verrijking van (hoog)begaafde leerlingen. Tijdens deze sessie neemt Suzanne Oskam, office manager en Talentprojecten-coördinator bij Bureau Talent, je mee in de mogelijkheden van onze digitale verrijkingsprojecten voor leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging. Samen met Annemarie van Leeuwen van het Herbert Visserscollege, die recent met haar leerlingen op ontdekkingsreis is gegaan in onze Talentprojecten, belichten we zowel de aanpak van Bureau Talent als de praktijkervaringen vanuit de school.

Handvatten voor ouders van onderpresterende leerlingen (Joost de Maare)

Vanuit Bureau Talent begeleid Joost de Maare individuele leerlingen en als zzp’er vanuit Bureau Joost traint zij docenten om hun leerlingen een TOP-training te kunnen geven en zij geeft de ouders van deze leerlingen een training van twee avonden van twee uur.

Als docente op een gymnasium kreeg Joost te maken met hoogbegaafde leerlingen met tegenvallende resultaten. Met docenten van andere scholen die tegen hetzelfde probleem aanliepen en met twee orthopedagogen heeft zij de ‘TOP-training’ ontwikkeld, een training om groepjes onderpresterende leerlingen weer voor school te motiveren. Naast intelligentie en motivatie zijn persoonskenmerken zoals creërend denkvermogen van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast spelen peers, school en de thuissituatie een belangrijke rol. In de training besteedden zij aandacht aan alle bovengenoemde aspecten maar misten de ouders. De ouders zitten met hun handen in het haar en zij zijn  teleurgesteld en/of wanhopig en weten vaak niet hoe ze hun kind kunnen helpen. Zij hebben behoefte aan achtergrond informatie om hun kind te begrijpen, aan handvatten om hun kind te begeleiden en aan uitwisseling met peers, ouders die worstelen met de zelfde problematiek.  Op het gymnasium waar Joost les gaf ontwikkelden ze daarom ook een training voor de ouders van deze leerlingen.  In haar sessie vertelt Joost hoe zo’n oudertraining er in de praktijk uitziet. Een deel van het materiaal stelt zij ter beschikking.

Van Thuiszitten tot Diploma (Marein Hanrath-Spaans)

Zowel in haar functie als docente Klassieke Talen als in haar begeleidersrol bij bureau Talent krijgt Marein Hanrath-Spaans zo af en toe te maken met leerlingen die uitvallen op school of in het meest extreme geval ‘uit de school vallen’. Zij gaan dan dus helemaal niet meer naar school, niet omdat ze dat niet willen, maar omdat ze dat niet (meer) kunnen. In de loop der jaren heeft Marein verschillende wegen bewandeld om zo’n leerling weer op de rails te krijgen. Dat lukte soms niet, maar vaak ook wel. In deze workshop deelt zij graag haar ervaringen en gaat zij met de deelnemers in gesprek over de mogelijkheden die een school in zo’n geval ter beschikking staan.

Bereikbaarheid LEF

Het LEF, Stationsplein 107 te Leiden, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De locatie bevindt zich op loopafstand van Leiden Centraal. Voor degenen die met de auto willen komen is er parkeergelegenheid in de Morspoort garage.

Aanmelden

Heb je je nog niet aangemeld maar zou je wel graag bij ons verjaardagsfeest zijn? Dan vragen we je om je aan te melden via het aanmeldingsformulier.

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief