Skip to main content

Wat zijn Talentprojecten?

Bureau Talent ontwikkelde digitale Talentprojecten voor leerlingen die andere leerstof kunnen gebruiken. De projecten voldoen aan de criteria van verrijkingsmateriaal (SLO, Renzulli-Reis, Taxonomie van Bloom … ). Ze houden rekening met mogelijkheden, interesses en voorkeuren voor verwerking en zorgen voor verwerving van kennis en denkvaardigheden. Ieder Talentproject laat je kennismaken met een variatie aan informatiebronnen en versterkt je metacognitieve vaardigheden. Zowel leerling als begeleider/docent kunnen direct met elkaar communiceren binnen het Talentproject.

Kies uit 35 Talentprojecten of maak je eigen project

Taal, Kunst  en Cultuur

Angst
Ieder mens heeft last van angst. Angst is vervelend, maar angst is ook nuttig. Hoe werkt angst in je hersenen? Hoe roepen kunstenaars angst op met hun werk? En hoe geven kunstenaars uiting aan angst? Durf jij het aan?
Charley Toorop
Alleenstaande moeder met grote schilderambities, die leefde in interessante tijden. Welke invloed had de tijd op haar werk? Met welke kunstenaars werkte ze samen? Hoe zette ze zich af tegen haar vader Jan Toorop? En wat gaf ze haar zoon, schilder Edgar Fernhout mee? Verdiep je in het leven en de schilderkunst van een ambitieuze vrouw.
Chinese Cultuur
China is booming! Een opkomende economie. Toch blijft het ook een mysterieus land met een bijzondere taal. In dit project maak je kennis met de taal, cultuur, economie en geografie van China.
Culturele Antropologie

Hoe leven mensen over de hele wereld? En wat is cultuur nou eigenlijk precies? Culturele antropologie is de studie die de verscheidenheid aan menselijke samenlevingen en culturen bestudeert. In dit project leer je hoe een cultureel antropoloog te werk gaat. Ook ga je de onderzoeksstrategieën van de cultureel antropoloog zelf toepassen. Hierdoor leer je verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld beter kennen! Reis jij mee?

Design
Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen! We worden omringd met Design. Maar hoe werkt een ontwerper eigenlijk van idee naar product? In dit project kies je na de oriëntatie voor bouwkunde, industrieel ontwerp of mode-ontwerp. Via de methode Design Thinking werk je toe naar je eindproduct: een maquette, prototype of kledingstuk.
Games (NIEUW)

Ben jij een gamer? Droom je ervan zelf een game te ontwikkelen? Stap met dit Talentproject in de schoenen van een game designer! Je leert in dit Talentproject over de wereld van het spel. Verdiep je in fysieke spellen (bordspellen, kaartspellen, enzovoort) en/of videogames, en gebruik je verworven kennis om je eigen spel te ontwerpen.

BESCHIKBAAR VANAF SCHOOLJAAR 2024-2025

Neurolinguïstiek
Hoe werkt taal in de hersenen? Daarover gaat neurolinguïstiek. Na de algemene introductie kun je kiezen voor verdieping in Taalontwikkelingsstoornissen of Afasie.
Muziek
Muziek is emotie. Muziek bestaat al eeuwenlang. En er bestaat een enorme variatie in muziekgenres. In dit project duik je in de muziekgeschiedenis van een genre van jouw keuze. Ook leer je over de instrumenten en muziektheorie die bij jouw genre hoort. Én je componeert zelf een stukje.
Onderwereld
De oude Grieken dachten dat je na de dood in de onderwereld terecht kon komen. Maar ook in andere mythologieën vormt het leven na de dood een bron van prachtige verhalen. In dit project maak je kennis met die ideeën over het leven na de dood.
Paradoxen
Als je naar het verleden reist en er dan voor zorgt dat jij niet geboren wordt, hoe kom je dan weer terug naar je eigen tijd? Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Paradoxen vind je onder andere in de taal en in de kunst. Bijvoorbeeld in een film als Back to the Future. Hoe maak je een paradox? En hoe los je een paradox op? Daarover gaat dit gekke project.
Schoonheid en Wiskunde
Wat is eigenlijk schoonheid en waarom is het zo belangrijk voor mensen? Wat heeft wiskunde te maken met schoonheid? En wat is eigenlijk 'De Gulden Snede'? In dit project ga je het begrip schoonheid bekijken vanuit wiskundig perspectief en je gaat op zoek naar wat voor jou schoonheid is.
Talen
Communiceren doen mensen al heel erg lang. Maar hoe zijn talen eigenlijk ontstaan en hoe hebben ze zich verspreid? Welke schriften zijn er en zijn die familie van elkaar? In dit project krijg je over deze vragen een inleiding. Vervolgens kies je een talenonderzoek dat jij wil doen.

Natuur, Techniek en Evolutie

Absolute Nulpunt

Wat is dat nu precies? En hoe kom je zo dicht mogelijk bij het absolute nulpunt. Dat is al jaren een spannende jacht! Wil jij ook op jacht? Dan is dit project voor jou interessant.

Darwin en Geloof

Darwin beschreef de evolutietheorie. Daarvoor geloofden mensen dat God of Allah de wereld geschapen had. Kun je de evolutietheorie en de scheppingsverhalen met elkaar combineren? Of moet je kiezen? Bepaal je eigen standpunt en durf ook naar andere mogelijkheden te kijken. Een oefening in kritisch denken.

Design

Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen! We worden omringd met Design. Maar hoe werkt een ontwerper eigenlijk van idee naar product? In dit project kies je na de oriëntatie voor bouwkunde, industrieel ontwerp of mode-ontwerp. Via de methode Design Thinking werk je toe naar je eindproduct: een maquette, prototype of kledingstuk.

Evolutie en Soortvorming

Hoe zijn verschillende soorten ontstaan? Wat heeft de mens gemeen met een begonia en een hamster? Maak kennis met de Tree of Life en ontdek hoe soortvorming werkt. Veel Engelstalige bronnen.

Kosmologie

Hoe is het Universum ontstaan? Wat zijn de grenzen van het Universum? En wat is de toekomst van het Universum? Over deze vragen gaat Kosmologie.

Navigatie

Tegenwoordig gebruiken we allemaal GPS om onze weg te vinden. Maar hoe ging het voordat er GPS was? In dit project leer je alles over navigatie op het land, op zee en in de lucht!

Neanderthalers

Zijn wij familie van de Neanderthalers? Hebben onze voorouders zich vermengd met Neanderthalers? Of hebben ze slechts naast elkaar geleefd? De wetenschappers hebben nog geen definitieve antwoorden. En dat maakt dit project juist een spannende zoektocht naar jouw standpunt in deze zaak!

Oceanografie

Oceanen vormen een belangrijke bron voor het leven op aarde. Hoe zit dat in elkaar? Wat is de invloed van oceanen op het klimaat en op het weer? En op het landschap? Duik in de wereld van de oceanen.

Patagonië

Het land dat het dichtst bij Antarctica ligt! Wie wonen/woonden daar? Hoe is de natuur? Wat kun je er zoal zien? Maak een reis door Patagonië of organiseer die reis zelf! Dit is een combinatie van een onderzoeksproject en een project ondernemen.

Relativiteit

Einstein formuleerde de speciale relativiteitstheorie. Wat houdt die theorie in? En wat kun je ermee? En wie was Einstein eigenlijk? Een pittig project voor geïnteresseerde bèta's.

Scene Investigation

Hoe komt het dat er terpen zijn? En hoe is een donk ontstaan? Doe onderzoek als een Scene Investigator en ontdek hoe bijzondere verschijnselen in het Nederlands Landschap zijn ontstaan.

Schoonheid en Wiskunde

Wat is eigenlijk schoonheid en waarom is het zo belangrijk voor mensen?  Wat heeft wiskunde te maken met schoonheid? En wat is eigenlijk 'De Gulden Snede'? In dit project ga je het begrip schoonheid bekijken vanuit wiskundig perspectief en je gaat op zoek naar wat voor jou schoonheid is.

Sterrenkunde

Wil je alles weten over sterren, planeten, het heelal? Ben je gefascineerd door de enorme afstanden? Of wil je weten wat zwarte gaten zijn? Ga op ruimtereis met dit project!

Uitvinden

Uitvinden betekent dat je iets verzint dat nog niet bestaat. Het vraagt veel van je creativiteit om een nieuwe uitvinding te doen. Dat is de grote uitdaging! Een uitvinding begint bij een probleem. Vervolgens verzin je verschillende mogelijke oplossingen. Daarna ga je ontwerpen en maken. Tot slot presenteer je jouw uitvinding aan publiek.

Mens en Maatschappij

Angst

Ieder mens heeft last van angst. Angst is vervelend, maar angst is ook nuttig. Hoe werkt angst in je hersenen? Hoe roepen kunstenaars angst op met hun werk? En hoe geven kunstenaars uiting aan angst? Durf jij het aan?

Beweging van de Mens

Bewegen is belangrijk, maar wat is belangrijk voor bewegen? Wat als bewegen heel moeilijk gaat? En wat als het juist heel goed gaat? In dit project doe je een inleiding over hoe de ontwikkeling verloopt en hoe het skelet in elkaar zit. Daarna kun je je verdiepen in aandoeningen die het bewegen belemmeren of in de topsport.

Biografie

Bij biografie denk je meestal aan het levensverhaal van een belangrijke, invloedrijke of succesvolle persoon. Dat type biografisch onderzoek kun je doen in dit project. Maar er is ook nog een ander soort biografisch onderzoek: historiometrisch onderzoek. Daarin onderzoek je een groep mensen uit een bepaalde periode of met bepaalde overeenkomsten.

Culturele Antropologie

Hoe leven mensen over de hele wereld? En wat is cultuur nou eigenlijk precies? Culturele antropologie is de studie die de verscheidenheid aan menselijke samenlevingen en culturen bestudeerd. In dit project leer je hoe een cultureel antropoloog te werk gaat. Ook ga je de onderzoeksstrategieën van de cultureel antropoloog zelf toepassen. Hierdoor leer je verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld beter kennen! Reis jij mee?

Design

Alles om ons heen is ooit door iemand ontworpen! We worden omringd met Design. Maar hoe werkt een ontwerper eigenlijk van idee naar product? In dit project kies je na de oriëntatie voor bouwkunde, industrieel ontwerp of mode-ontwerp. Via de methode Design Thinking werk je toe naar je eindproduct: een maquette, prototype of kledingstuk.

Hersenen

Hoe werken onze hersenen eigenlijk? En wat gebeurt er bij mensen die een afwijking hebben in hun hersenen? Gebruik je grijze massa en onderzoek het geheim van je brein!

Neanderthalers

Zijn wij familie van de Neanderthalers? Hebben onze voorouders zich vermengd met Neanderthalers? Of hebben ze slechts naast elkaar geleefd? De wetenschappers hebben nog geen definitieve antwoorden. En dat maakt dit project juist een spannende zoektocht naar jouw standpunt in deze zaak!

Neurolinguïstiek

Hoe werkt taal in de hersenen? Daarover gaat neurolinguïstiek. Na de algemene introductie kun je kiezen voor verdieping in Taalontwikkelingsstoornissen of Afasie.

Ondernemingsplan

Ondernemen vraagt een combinatie van creativiteit, initiatief en lef. Je moet weten wat mensen nodig hebben, hoe je jouw product of dienst kunt verkopen en je moet zorgen dat je aan de verkoop geld overhoudt om van te leven en om te investeren in je bedrijf. In dit project werk je in 5 stappen naar jouw ondernemingsplan.

Ontwerp je eigen woonwijk

Wat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van een nieuwe woonwijk? In dit project leer je dat al doende. Aan het eind van het project heb jij je eigen woonwijk ontworpen!

Patagonië

Het land dat het dichtst bij Antarctica ligt! Wie wonen/woonden daar? Hoe is de natuur? Wat kun je er zoal zien? Maak een reis door Patagonië of organiseer die reis zelf! Dit is een combinatie van een onderzoeksproject en een project ondernemen.

Psychologie

Wil je meer weten over hoe de menselijke geest werkt? In dit project leer je meer over de grote psychologen en over de psychologie van pubers.

Strafrecht

Hoe zit het Nederlandse strafrechtsysteem eigenlijk in elkaar? Leer werken met wetboeken, kruip in de huid van advocaat, officier van justitie of rechter en leer hoe je pleit of een vonnis schrijft.

Terrorisme

Is terrorisme iets van nu of bestaat het al veel langer? En is het altijd gekoppeld aan religie of hoeft dat niet? Hoe komt het dat sommige mensen terrorist worden? Geschiedenis, psychologie en politiek. Dat zijn de richtingen die je kunt kiezen.

Wetenschapsfilosofie

Wat kan ik weten? Wat moet ik geloven? Wat is de zin van mijn bestaan? Wanneer jij je wel eens bezighoudt met één van bovenstaande vragen, ben je zonder dat je het weet een filosoof! Eigenlijk is het heel eenvoudig: een filosoof stelt zichzelf en anderen vragen over ons bestaan.

Of wil je je eigen onderwerp kiezen?

Onderzoek je Eigen Project
In dit project ga je een eigen onderzoek doen. Dit houdt in dat jij zelf het onderwerp van dit project mag kiezen! Zelf iets onderzoeken is ontzettend interessant maar... écht goed onderzoek doen is ook een grote uitdaging. In dit project ga je leren hoe je onderzoek moet doen.
Ontwerp je Eigen Project
Wil jij een eigen ontwerp maken? Een ontwerp waarmee je een maatschappelijk probleem oplost? Of waarmee je je fantasie de vrije loop kunt laten? In dit project heb je alle vrijheid. Wij bieden je de stappen die je helpen om tot een product te komen. Dat product kan van alles zijn: een werkstuk, voorwerp, film, performance of iets heel anders.

Hoe ga je aan de slag met Talentprojecten?

Voor wie

Leerlingen die meer uitdaging kunnen gebruiken. Dit kan via school of particulier.

Waar

Online. Bureau Talent levert de activatiecode waarmee de leerling toegang krijgt tot de Talentprojecten.

Tijdsduur

Pakketten van alle 35 Talentprojecten zijn geldig voor 1 schooljaar. Losse Talentprojecten voor 3 maanden.

Kosten

Pakket (alle 35): €87,- per leerling. Los Talentproject: €41.50 per leerling. Vanaf 5 leerlingen rekenen we staffelkortingen. Alle tarieven vind je hier.

Vragen

Je kunt met al jouw vragen over Talentprojecten terecht bij Suzanne Oskam via e-mail of telefoon. Bekijk ook eens onze FAQ.

Aanmelden

Stuur een mail naar info@bureautalent.nl of bestel onze Talentprojecten direct in onze webshop.

Wil je meer weten of wil je een gratis project inzien?

Bel of mail naar Suzanne en vraag vrijblijvend een demo-account aan. Of vul hieronder jouw gegevens in en wij nemen contact met jou op.

U heeft geen naam ingevuld
U heeft geen telefoonnummer ingevuld

Referenties

“De Talentprojecten zitten goed in elkaar met een duidelijke opbouw.”

– VSO Daaf Geluk

“Het is fijn dat leerlingen zoveel keuzevrijheid krijgen binnen de Talentprojecten”

– GSR Rotterdam

“De Talentprojecten voorzien echt in een behoefte. Het is te gek om te zien wat de leerlingen aan het einde van een Talentproject hebben neergezet”

– Gymnasium Haganum

"Wij vonden het een erg leuk project en zijn aan ons volgende Talentproject begonnen."

– Leerlingen Stedelijk College Zuid

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief