Skip to main content

Adviesrapport Culturele Sensitiviteit in de Talentprojecten

Bij Bureau Talent hechten we waarde aan voortdurende groei en ontwikkeling en dat geldt ook voor onze Talentprojecten. Omdat we ons inzetten voor gelijke kansen in het (hoog)begaafdenonderwijs, is het voor ons essentieel om ook onze Talentprojecten vanuit dit perspectief te blijven verbeteren, zodat ze relevant zijn voor een diverse groep leerlingen met verschillende culturele achtergronden. In opdracht van Bureau Talent heeft onze stagiaire Rivka van Vliet daarom een waardevol adviesrapport opgesteld om de culturele sensitiviteit van onze Talentprojecten te onderzoeken.

In hoeverre zijn de Talentprojecten van Bureau Talent cultuursensitief en daarmee relevant voor leerlingen met een niet-westerse migratieachtergrond? Om deze vraag te beantwoorden, voerde Rivka een kwalitatief onderzoek uit, waarbij ze een checklist op basis van de dimensies van Banks (1993) heeft ontwikkeld en gebruikt om de Talentprojecten te evalueren op het gebied van culturele sensitiviteit.

Uit het onderzoek is gebleken dat de meerderheid van de Talentprojecten voorbeelden uit diverse culturen of groepen gebruikt, maar er is ook ruimte voor verbetering. Minderheden kunnen bijvoorbeeld vaker aan bod komen als experts in de Talentprojecten en er kunnen meer voorbeelden uit andere culturen of groepen gebruikt worden. Daarnaast werd aanbevolen om het meer expliciet te vermelden wanneer informatie vanuit een westers perspectief wordt gegeven. Tot slot adviseerde Rivka om de ontwikkelde checklist als kader te gebruiken voor het waarborgen van culturele sensitiviteit bij het ontwikkelen van toekomstige Talentprojecten, wat wij natuurlijk zeker van plan zijn!

De adviezen per Talentproject voeren we komende zomer door in onze volgende revisieronde. Ook zijn we van plan om Rivka's praktische adviezen te implementeren om de toegankelijkheid van de Talentprojecten te verbeteren, waaronder het onderzoeken van mogelijkheden voor tekst-naar-spraak en een woordenboekfunctie.

Wil jij de culturele sensitiviteit van jouw verrijkingsmateriaal ook onder de loep nemen? Maak dan gerust gebruik van de onderstaande checklist. Je kunt de checklist hier downloaden.

Checklist Culturele Sensitiviteit in Verrijkingsmateriaal voor Hoogbegaafde Leerlingen 2024

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief