Skip to main content

Terugblik Neurodiversiteitsweekend 2024: Viering van Diversiteit en Creativiteit

Van 14 tot 16 juni vond het Neurodiversiteitsweekend plaats in Leiden, georganiseerd door Stichting Neurodiversiteit met Bureau Talent als trotse samenwerkingspartner. Het weekend was gevuld met inspirerende activiteiten, boeiende gesprekken, en creatieve uitingen ter viering van neurodiversiteit. Suzanne Oskam van Bureau Talent was er live bij en geeft een terugblik op de hoogtepunten van een prachtig weekend.

Vlag en Officiële Opening

Het weekend begon met de viering van Neurodiversity Pride Day, waarbij de vlag gehesen werd in zes landen en vele stedenover de helewereld. Leiden had de eer om als eerste stad de vlag te hijsen, wat een feestelijke enbetekenisvolle start markeerde. Suzanne was er ’s ochtends bij en werd geïnterviewd voor de compilatievideo.* 

De officiële opening van het weekend vond plaats om 15 uur, met toespraken van Tjerk Feitsma, voorzitter van de Stichting Neurodiversiteit, en Nancy Glazer, ambassadeur en organisator van het weekend met wie Bureau Talent de afgelopen maanden veel plezier heeft samengewerkt.

Tentoonstelling

De bezoekers konden daarna de tentoonstelling verkennen met daarin werken gemaakt door neurodivergente kunstenaars tijdens de workshops die Stichting Neurodiversiteit in mei organiseerde bij Het LEF. Tijdens de workshops werden de kunstenaars gevraagd om hun neurodiverse brein te verbeelden door middel van mixed media, natuurmaterialen, of fotografie. Suzanne maakte een mixed media kunstwerk getiteld ‘Prikkelverwerking’ dat  tijdens het Neurodiversiteitsweekend tentoon is gesteld. Het werk belicht zowel de uitdagingen als mooie kanten van de intense, diepe prikkelverwerking kenmerkend voor hoogbegaafdheid.

IMG20240614153955

Thematafels en Netwerkborrel

Een belangrijk onderdeel van de middag waren de thematafels. Suzanne leidde samen met Bureau Talent collega Birgit Broekhoven de tafel over hoogbegaafdheid, waar belangrijke punten zoals differentiatie, maatwerk, en gelijke kansen voor leerlingen met een migratieachtergrond en/of lage sociaaleconomische status werden besproken. De uitkomsten van de thematafels werden plenair gedeeld, waarbij Bureau Talent de spits mocht afbijten.

Na de thematafels was er een netwerkborrel. Dit was een uitgelezen kans om met anderen in gesprek te gaan en Bureau Talent onder de aandacht te brengen. We hebben veel waardevolle contacten gelegd en positieve mond-op-mondreclame gegenereerd.

Hoogbegaafdheidscafé

‘s Avonds vonden de workshops voor en door (hoog)begaafden plaats bij Het LEF. We hadden een mooie, diverse groep van deelnemers, waaronder ouders met kinderen. Birgit begeleidde de cognitieve groep, terwijl Suzanne de creatieve groep ondersteunde bij het maken van zelfportretten, armbanden, sleutelhangers, en meer creatieve uitingen. Na afloop lieten veel deelnemers weten dat zij zich herkenden in de behandelde onderwerpen en het fijn vonden om op een laagdrempelige manier kennis te maken met andere (hoog)begaafden in de Leidse regio.

HBavondNDweekend24.jpeg

Kortom, het Neurodiversiteitsweekend was een groot succes en een prachtige viering van de diverse talenten en perspectieven binnen onze samenleving. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en evenementen om neurodiversiteit verder te vieren en te ondersteunen.

*Door Stichting Neurodiversiteit is tijdens het Neurodiversiteitsweekend beeldmateriaal vastgelegd. Zodra de compilatievideo van het weekend beschikbaar is delen wij het natuurlijk graag in ons netwerk, dus houd onze kanalen in de gaten!

Experts in de ontwikkeling van cognitief talent (10 – 18 jaar)

Middelstegracht 87f
2312 TT Leiden
Nederland
+31 71 7850850
info@bureautalent.nl

Volg ons

Op de hoogte blijven?
Ontvang onze nieuwsbrief